В Лещен – с пълен джоб лешници

Едно пътуване до Лещен не може да бъде подминато. Просто няма как! Защото Лещен е прекрасен, за няколко дни. За няколко дни, в които населението от лещенчани, равняващо се на двама постоянни жители, през уикендите нараства стократно, та и отгоре.

Ако обичате планината, идете в Лещен; ако обичате дъбовата гора на Западните Родопи, идете в Лещен, ако искате да се потопите в старина и забрава, идете в Лещен.

Моето пътуване до това селце, покорено от тишина и усещане за безвремие, кацнало самотно на обрасъл с пресен габър скат, на няколко километра по лъкатушещия североизточно от Гоце Делчев идеално асфалтиран път, минаващ през колоритна циганска махала, пълна с голи хлапетия, гонещи щастливи кучета… беше незабравимо.

Класическо българско село, с училище-кметство-кръчма в едно, някога изгоряло, кой знае по какви причини. Всичко е като под конец и имаш усещането, че си в дома на хора, предани на гостоприемството, незасегнати от злобата на големия град. Романтика!

И как да не направиш реклама на тая кръчма, с мека дюлевица, пресни гъбки направо от гората и разни други вкусотии, кои от полето, кои от магазина. И как да не спиш спокойно в стаята с одрано агне на пода и кози китеник опнат пред миндера. И как да не ти е леко на душата, като се събудиш, когато те будят пилетата по корията на хвърлей от чардака.

Идете и до Ковачевица и питайте за Йордан, който ще ви разведе по красивите горски пътеки, ще ви разкаже за тайните на планината, ще сподели болките на човека, който няма Facebook или Google+, но е толкова щастлив, че лицето, не издаващо възраст, сияе.

Останалото са мислите ви на път обратно към големия град…

Advertisements

4 thoughts on “В Лещен – с пълен джоб лешници

  1. И аз бях там … и дюлевица пих … и се веселих 🙂 Незабравимо беше – потвърждавам 🙂
    Специални поздрави на “щастливия” бик от белия котарак – хихи!

  2. хахах, щастливият бик чака поредното пътешествие 🙂 А белият котарак да си намери маца 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s