Нос Калиакра – На изток от Рая

Ако има така вдъхновяващо и поглъщащо място, което да ме е карало да изпитам потоп от емоции, то това е нос Калиакра. Една от най-източните точки на България, Калиакра се врязва 2 км. навътре в Черно море, като го разделя на т.нар. Северно и Южно морета: първото – бурно, с поривисти ветрове, където чайките се учат да летят, а другото – спокойно и равно, убежище на риби и пир за корморани и делфини.

Северното море - вятърът удря солени шамари по лицата


Може би най-сниманите скали на Калиакра.

Южното море със спокойните си води

Спокойните южни брегове на Калиакра – тук видяхме поне 20 делфина, отправили се към широката трапеза. Марто си мечтаеше да се гмурне, за да види каква риба толкова ловят тези делфини и да опита късмета и харпуна си.

Та така, решихме да идем на Калиакра след един горещ ден на Болата. (Но за Болата – по-нататък). Само на 60-тина км. от Варна (по идеален равен и не особено натоварен път, или както му казват местните – “магистралата”), на около 15 км. от Каварна, вход 3 лв. на човек и ето ни в една от най-древните крепости на страната ни. Калиакра е своеобразен палимпсест от история – представя ни от древния живот на крепостта Акре, когато тракийски, римски и какви ли не други мореплаватели са владяли моретата, през останки от средновековието, до спомени от тъмните векове на Османското робство.

Д-р Иван Тодоров, бащата на нашата приятелка Ралица – добруджанец по дом и космополит по душа – ни разказа супер интересни истории за това как само на няколко метра пред носа има уникална колекция от потънали кораби, още неизследвани, но идеално запазени. Сероводородът на дъното на Черно море се оказва перфектният консервант за подобни находки.

Калиакра ни очарова, но ни се искаше да има повече информация за това магнетично място. Да, поставени са информационни табла, има паркинг и инфраструктура, предупредителни знаци, но всеки може да влезе до обрасналите с трева каменни стени, да нагази в някогашните църкви, да си отчупи камък (свиден спомен от посещението си тук) или да увековечи името си, или не дай си Боже някоя крилата фраза, в музея или в някоя пещера.

А като погледнеш на запад и погледът ти съзира стотиците ветрогенератори, досущ като гигантски донкихотовски мелници, баш на Via Pontica.

През всичките дни, когато пътувахме към село Българево, по пътя срещахме огромни тирове, натоварени с нови и нови перки. Полето явно е със сериозен ветрови потенциал, но май доста от нещата се правят без много глобална мисъл. Дано да греша.

Все се надявам, че птиците ще се приспособят и ще прелитат успешно над перките и хем ще запазим уникалната орнитологична картина в България, хем ще се радваме на чиста енергия.

Десетки автобуси с руски туристи, жадни за древна история, щурмуваха носа. А зад тях перките с гордо изправени глави.

Ако не сте ходили на Калиакра – бързо на север. Носът е един от 100-те туристически обекта. Нищо общо с пренаселеното южно Черноморие. Там сякаш времето е застинало, а морската шир се лее с векове, без да забелязва дребните ни щураници.

Колкото и да е на изток от Рая, нос Калиакра е самият Рай. Явно мисълта тук е направила завой от 360 градуса…

Advertisements

16 thoughts on “Нос Калиакра – На изток от Рая

 1. отнова поздравления frozzen 🙂 успяла си да уловиш уникалността и запленяващата сила на това място!

 2. само който не е ходил там, не може да си представи колко спираща дъха е Калиакра. Дано всеки има възможност да го види.

 3. Калиакра е едно фантастично място.Там има някакво излъчване с което се зарежда човек. Достатъчно е да постоиш и съзерцаваш морето и се чувстваш прекрасно.Все едно зареждаш батериите на тялото и душата си.

 4. Много красиво място е нос Калиакра,но с много вятър!Но това прави мястото различно!

 5. да, можеше и по-хубави снимки да има, прав си, Камен бряг.

  Според някои историци, терминът “палимпсест”, който буквално значи свитък, може да се ползва като наслагване на настоящи моменти върху миналото. Идеята е, че на нос Калиакра могат да се видят много етапи от историята на региона.

 6. Супер място, и разказа ме връща там само с положителна емоция. България е най красивата държава в Европа, за съжеление ние да можем да го оценим! 🙂

 7. Супер,нос Калиакра е едно от Любимите ми места в България.Красива природа,море,скали и много Истoрия

 8. Еееех пренесе ме във времето и пространството ! Благодаря за глътката въздух и отново, невероятен текст !
  Разкош !

 9. Хареса ми разказа,също така и снимките.Само не мога да разбера защо някой ще се опитва да харпунира делфини?!?А колкото се отнася до ветрогенераторите,”зелената” им енергия съвсем не е по-евтина.Напротив-дори токът от тях е по-скъп,защото по закон енергодружествата са длъжни да изкупуват тока от тях на по-скъпи цени.Тогава…какво смятате ,че следва за жителите на населеното място?От ветрогенератори печелят само собствениците им!!! Време е хората да бъдат наясно с тази грижливо дирижирана заблуда…

 10. Наистина България е с прекрасни кътчета… където и да отиде човек, все е хубаво. Жалко е , че нямаме управници да тачт тези места и да ги предлагаме на туристите.

 11. @Джеронимо – пази боже някой да харпунира делфин! Прекрасни изящни животни, които чакахме около 20 минути за 3-4 читави клипа. Да не говорим, че не ям месо, вкл. риба.

  Видях двусмислието, което е пооправено.

 12. :))) Благодаря за уточнението FroZzen , сега вече наистина няма двусмислие. Пожелавам ти да напишеш още такива хубави неща, и да качиш снимки от други пресрасни места 🙂 Дерзай !

 13. Дерзая, дерзая 🙂 има и други пътеписи, може би си забелязал. Страст, какво да се прави. Благодаря за забележката

 14. Чудесно място за релакс, който бързо ще ти мине като видиш цените в менюто на ресторантчето на носа. 🙂

 15. Ресторантче? N-ah. Точно пък на Калиакра ли ще седне някой. В смисъл можеш да седиш ВЪТРЕ с прекрасна ГЛЕДКА къде ли не. Наблизо има мидена ферма, която си струва. На самата Калиакра… по-скоро не.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s